Blog

Özel ve tarayıcı tabanlı parola yöneticilerinin kıyaslanması-Size uygun olan hangisi?
  • 01 Jan

Özel ve tarayıcı tabanlı parola yöneticilerinin kıyaslanması-Size uygun olan hangisi?

Özel parola yöneticileri daha güvenlidir ve tarayıcı tabanlı alternatiflerine kıyasla daha fazla özellik ve avantaj sunar.

İlk Bakışta Kullanışlı

Siber güvenlik  dünyasında sürekli olarak yeni gelişmelerin yaşandığı ve internette gezinme alışkanlıkların dönüşüm geçirdiği günümüzde, kolaylıktan ödün vermeden verilerinizin ve kimlik bilgilerinizin mümkün olduğunca güvende tutulduğundan emin olmanız gerekir. Düzenli olarak korumak zorunda olduğumuz benzersiz parolalara sahip hesap sayısının sürekli arttığını düşündüğümüzde parola yöneticileri, parolalarınızı unutmamanızı ve hesaplarınıza erişiminizi kaybetmemenizi sağlayarak size bu konuda yardımcı olabilir.

Web tarayıcıları da kendi tarayıcı tabanlı parola yöneticilerini kullanıma sunmuştur. Bunlar hem ücretsizdir hem de benzersiz ve rastgele parolalar oluşturmanıza yardımcı olarak her hesabın bilgilerini unutma endişesini ortadan kaldırmaktadır.

Ancak tarayıcı tabanlı parola yöneticileri en iyi çözüm müdür?

Ayrıca iddia edildiği kadar kullanışlı, güvenli ve emniyetli midir?

Bu soruyu yanıtlayacak olursak, web tarayıcı tabanlı parola yöneticileri kullanıcılar için ücretsiz ve kullanışlı bir seçenek olmakla birlikte, parolalarınızı saklamanın en erişilebilir ve güvenli yolu değildir. Öte yandan, "bağımsız" veya "özel" parola yöneticileri, uygulanabilirlik veya güvenlikten ödün vermeden bir dizi kullanışlı özellik ve kolaylık sunar.

Tek Bir Tarayıcıya Bağlı Kalmak

Şu anda kullandığınız tarayıcıyı düşünün. Başka bir cihaza geçmeniz veya farklı bir cihaz kullanmanız gerekirse ne yapacaksınız? Örneğin, Chrome'un parola yöneticisini kullanıyorsanız çevrimiçi hesaplarınızda yalnızca Chrome'u kullanarak oturum açabilirsiniz. Yani, Firefox veya Safari üzerinden bir web sitesinde oturum açarken bu parolalara erişiminiz olmaz ve parolaları görmek için Chrome kullanmanız gerekir. Tüm bunlar tek bir hedef göz önünde bulundurularak yapılır: Yalnızca bir hizmete bağlı kalmanızı sağlamak.

  Ayrıca bu, birden fazla cihazda birkaç tarayıcı kullanıyorsanız parolaları her değiştirdiğinizde her birini ayrı ayrı güncellemeniz gerektiği anlamına gelir.

   Mobil cihazınızda tarayıcı üzerinden mi oturum açıyorsunuz? Bu durumda, bilgisayarınızda ve mobil cihazınızda aynı tarayıcıyı ve ilişkili hesabı (ör. Apple veya Google) kullanmadığınız sürece her biri için ayrı bir parola yöneticisine ihtiyacınız olacaktır.

Özel bir bağımsız parola yöneticisi tüm tarayıcılarınızda ve cihazlarınızda kullanılabilir. Tek yapmanız gereken her cihaza parola yöneticisi aracını yüklemek. Böylece,  bu aracı herhangi bir web sitesinde, masaüstü yazılımında, mobil uygulamada veya tarayıcıda kullanabilirsiniz.

Parolaları Tarayıcımda Tutmak Güvenli Mi?

Tarayıcı tabanlı parola yöneticilerinde güvenlik açısından önemli iyileştirmeler yapılmış olsa da, bunlar özel parola yöneticilerinden hâlâ çok daha risklidir. Tarayıcı tabanlı parola yöneticileri kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı savunmasızdır ve parolalar sık kullanılan parolaların bir listesi kullanılarak bilgisayar korsanları tarafından sürekli olarak test edilmektedir. Tarayıcı tabanlı parola yöneticilerinin sağladığı parolaların, özel bir parola yöneticisinin sağladığı parolalar kadar benzersiz ve özelleştirilebilir olmadığını da belirtmek gerekir.

Örneğin, özel bir parola yöneticisi olan C2 Password'ü ele alalım: C2 Password, istediğiniz 30 adede kadar karakteri girebilmenizi sağlayan şifrelenmiş, benzersiz ve özelleştirilebilir parola oluşturma olanağı sunar. Bir web sitesinde oturum açarken bir parola alanına ana anahtarı girmeniz yeterlidir. Bu şekilde  kimlik bilgilerinizi bilgisayar korsanlarına karşı çok daha iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.